Asiat Park

Evenementen
Sport en spel
Verrassend groen
Urban vibes
Stad in vernieuwing

Asiat Park

Asiat Park verwijst waarschijnlijk naar de ASIAT-site (een afkorting voor het 'Arsenaal van Inter-Amerikaanse Troepen'), een voormalige militaire site in Vilvoorde, die bekend staat om zijn grote opslagplaatsen, hangars en militaire installaties. Deze site werd in het verleden gebruikt door de NAVO en het Amerikaanse leger voor de opslag en het onderhoud van militair materieel.

Na de militaire activiteiten heeft de site een transformatie ondergaan. Aan de hand van herontwikkeling heeft de site een nieuwe socio-culturele bestemming gekregen, gericht op vrije tijd, sport, kunst en cultuur. Er is nieuw leven geblazen op Asiat Park en jaarlijks zijn er tal van activiteiten.

Neem een kijkje op www.asiatpark.be voor het volledige overzicht.

Darse

Het gebied Darse is een ontoegankelijke spontaan begroeide site, gelegen naast de koeltorens tussen de Zenne en het insteekdok van het kanaal. Eigenaar Engie stelt dit gebied voor de komende 25 jaar ter beschikking aan stad Vilvoorde. Deze overwoekerde site wordt een toegankelijk en ecologisch waardevol natuurpark, dat voor de fauna en flora in de stad een grote meerwaarde zal vormen.

Momenteel is het gebied nog een braakliggend terrein bezaaid met puin en onveilig om te betreden. Uit boringen blijken sporadisch resten van vervuiling. In samenwerking met OVAM zal Engie de gronden ophogen, om zo de optimale omstandigheden te creƫren voor de inrichting als stedelijk natuurpark. Verwacht u voor de realisatie ervan aan een heus grondlabo: door het gebruik van verschillende bodemtypes zullen verschillende natuurtypes zich hier spontaan kunnen ontwikkelen.

Brug

Beide gebieden worden met elkaar verbonden door een nieuwe voetgangersbrug over de Zenne. Dit om de schakelfunctie van beide sites in een ruimer groen-recreatief netwerk optimaal te laten functioneren en de ruimtelijke impact en toegankelijkheid van het groen vanuit omliggende wijken te maximaliseren.

Voor het ontwerp van de brug is een wedstrijd uitgeschreven. Laureaat is Counterspace, een gerenommeerd architectuurbureau uit Johannesburg (Zuid-Afrika) geleid door professor Sumayya Vally.

Stratenplan

Naar top