Gasthuiskapel

Bezienswaardigheden
Cultuur & Erfgoed

Deze kapel is de oudste getuige van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwegasthuis. Dit historisch gebouw is gelegen in het centrum en dateert uit de 13de eeuw. Vanaf 1257 beheerden de gasthuiszusters deze gebouwen. Het Gasthuis was oorspronkelijk een plek waar pelgrims, reizigers en zieken onderdak en verzorging konden vinden.

De architectuur van de kapel weerspiegelt de bouwstijlen van de periode waarin het gebouwd en aangepast werd. De kapel heeft elementen van laatgotische stijl en barok, wat typisch is voor veel religieuze gebouwen in deze regio van Europa. De onopvallende gevel verbergt een mooie barokke kapel, ingewijd in 1692, waar vooral het groot altaarstuk – een kopie naar Van Dijck- en het mooie spitstongewelf opvallen. Van het uitgestrekte gasthuiscomplex rest vandaag enkel nog deze kapel en het 19de-eeuwse moeder- en ouderlingenhuis.

De Gasthuiskapel in Vilvoorde, een kruispunt van verleden en heden, waar de fluisteringen van de geschiedenis zachtjes samensmelten met het ritme van het moderne leven.

Naar top