Industrieel straatmuseum

De industrie is er niet meer, het industriële erfgoed en de unieke vibe nog wel. Gelukkig maar.
Wandelen, fietsen en varen
Bezienswaardigheden
Street Art
Urban vibes
Cultuur & Erfgoed

Het industrieel straatmuseum bezoeken.

Het industrieel straatmuseum kan je volledig gratis bezoeken. Je kan elke machine apart bewonderen, of je kan met de fiets het hele museum bezoeken. Vind de route online of download het gpx-bestand.

De folder met de fietstocht kan je hier downloaden, of ophalen bij het infopunt van de stad.

In 1987 sloot cokesfabriek Forges de Clabecq voorgoed de deuren en werd het bedrijf gesloopt. Zo verdween er een interessant stuk Vilvoords industrieel erfgoed. Als blijvende herinnering plaatste het stadsbestuur een reusachtige as uit de machinezaal van de gesloten cokesfabriek op het pleintje aan de Gendarmeriestraat. Dit werd de start van het industriële straatmuseum. De jaren daarna verschenen er verspreid in Vilvoorde nog elf andere relicten, voornamelijk in 1992 naar aanleiding van 800 jaar stadsvrijheid. De felle kleuren die de machines vandaag dragen, hebben ze te danken aan de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, die ze in 2012 geschilderd hebben naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. Sinds 2019 worden de machines onder handen genomen door jonge kunstenaars. Zij verwijzen met hun werk naar het verleden van de machines en naar de rol van Vilvoorde als industriestad.

De twaalf machines vormen samen een nieuwe fietstocht (14 km) langs het rijke Vilvoordse industriële verleden. Je ontdekt kunst, natuur, stad en industrie van Far-West over Kassei tot aan de Budabrug en weer terug. Verwacht je aan donkere bospaden, industriële grootsheid en alledaagse Vilvoordse straten. Onderweg kom je ook nog andere monumenten tegen. Kijk uit naar de schouw van Wyns-Bristol, de gerestaureerde kantfabriek Legrand en de oude kraan van Koekoekx.

Heb je graag meer achtergrondinformatie over de machines, de kunstenaars en hun werk? Dan kan je bij elke machine de QR-code scannen.

A tot Z

Downloads

Naar top