As machinezaal Forges De Clabecq

Locatie machine: pleintje Gendarmeriestraat
Locatie fabriek: Slachthuisstraat
Gift: Forges De Clabecq
Geplaatst: 1989

Over machine en fabriek

Naar aanleiding van de sloop van de fabriek met de kenmerkende schoorstenen, Forges de Clabecq, besloot de stad om een reusachtige as uit de machinezaal te plaatsen in de openbare ruimte. Dit idee werd een traditie en de start van het industriële straatmuseum.

Er waren drie grote cokesfabrieken langs de vaart in het Vilvoordse industriecomplex: Forges de Clabecq in Vilvoorde (1912), Cokeries du Brabant in Grimbergen (1927) en Cokeries du Marly in Neder-over-Heembeek (1932). Aanvankelijk produceerden deze bedrijven vooral stadsgas voor verlichting en verwarming in Antwerpen en Brussel. Cokes waren in dit verwerkingsproces slechts een bijproduct. Met de ontwikkeling van de staalnijverheid en vooral na de invoering van aardgas won de productie van cokes aan belang. De aanwezigheid van deze fabrieken in Vilvoorde versnelde het industrialisatieproces: Vilvoorde groeide in deze periode uit tot één van de belangrijkste industriële complexen van België.

Maar de sterk vervuilende fabrieken bezorgden Vilvoorde ook haar kwalijke reputatie als vuile, grauwe industriestad. Daarom is er vandaag geen enkele cokesfabriek in de Vilvoordse regio nog actief. Cokeries du Brabant sloot al in 1969 de deuren, nadien volgden Forges de Clabecq in 1987 en Cokeries du Marly in 1993. Telkens bleef een zwaar verontreinigd terrein achter dat eerst stevig gesaneerd moest worden.

Forges de Clabecq bevond zich op de terreinen achter de gebouwen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest en de woningen van de Slachthuisstraat. De zwaar vervuilde terreinen werden in 2008 gesaneerd.

Over de kunst

De machine werd in 2012 geschilderd door de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. De felle tinten zijn geïnspireerd door de verschillende kleuren die staal bij het opwarmen aanneemt.

Naar top