Draaibank Mondiale

Locatie machine: Koepoortstraat
Locatie fabriek: Schaarbeeklei (naast het Hanssenspark)
Gift: echtpaar Louis Renotte en Madeleine Silverans
Geplaatst: 2018

Over machine en fabriek

Een metaaldraaibank wordt gebruikt voor het nauwkeurig bewerken van relatief harde materialen. De machine kan metalen stukken draaien zoals tandwielen, assen of een boor. Dit exemplaar is een “type M”, een reeks waarvan de productie startte in 1938. Het was de eerste draaibank voorzien van een eigen motor en ze werd over de hele wereld verkocht.

De fabriek Mondiale was een van de belangrijkste bedrijven uit de metaalverwerkende sector in Vilvoorde en was 130 jaar actief in de stad (tussen 1860 en 1989). Oorspronkelijk lag de focus op de auto- en motorproductie. In 1906 produceerde ze één van de eerste Belgische wagens. Tijdens het interbellum ontwikkelde ze de befaamde motors Mondiale. Vanaf de jaren dertig legde het bedrijf zich toe op de productie van draaibanken. Met groot succes! De draaibanken van Mondiale werden in verschillende versies decennialang wereldwijd verkocht. De Celtic 14 was het paradepaardje en wordt beschouwd als de meestverkochte draaibank ter wereld. Mondiale had zijn vestiging op de site naast het Hanssenspark, waar je nu Quick en Colruyt ziet. Het echtpaar Louis Renotte en Madeleine Silverans schonk dit exemplaar aan de stad Vilvoorde. Het had jarenlang bij hen thuis gestaan en dateert waarschijnlijk uit de jaren dertig of veertig van de vorige eeuw.

Over de kunst

Het werk van Sander Heremans is een mix van levendige kleuren, scherpe kubistisch geïnspireerde vormen en slimme concepten. Als ontwerper, illustrator en schilder varieert zijn werk van kleine potloodtekeningen tot monumentale muurschilderingen. Hij zoekt de grenzen op tussen illustratie, grafisch ontwerp en schilderen. Heremans maakt ook deel uit van Studio Entropica, een collectief van professionele mural makers. Meer info: sanderheremans.com.

Naar top