Industriële boormachine Bladt

Locatie machine: Correctiedreef
Locatie fabriek: Schaarbeeklei 54
Gift: heer Trappeniers
Geplaatst: 2020

Over machine en fabriek

Een (industriële) boormachine maakt gebruik van een ronddraaiende snijbeweging, die het materiaal wegdraait of snijdt waardoor er een gat ontstaat.

De firma Bladt was een grote aannemer uit Vilvoorde en actief tussen 1928 en 1989. Op haar hoogtepunt stelde de firma 118 mensen te werk. Het bedrijf startte in de Vlaanderenstraat, maar verhuisde in hetzelfde jaar al naar de Schaarbeeklei 54-58, waar de gebouwen van het bedrijf vandaag nog steeds staan. Als aannemer realiseerde Bladt heel wat iconische fabrieksgebouwen in Vilvoorde en de Brusselse haven, waaronder de gebouwen van de Molens Drie Fonteinen. De machine uit de smidse van het bedrijf werd geschonken door de heer Trappeniers, op voorstel van de heemkundige kring Hendrik I.

De firma was niet ver van de plaats van de machine gevestigd (Schaarbeeklei 54-58). De hele site kreeg recent een nieuwe bestemming, waarbij de woningen en de burelen aan de straatkant, een ontwerp van architect Rombaux uit 1928, werden bewaard.

Over de kunst

De illustraties op de boormachine van Bladt is het werk van De Kwekerij, een artistiek team uit Gent. Meer informatie: www.dekwekerij.be.

Naar top