Industriële boormachine Legrand

Locatie machine: Campionlei (Ferdinand)
Locatie fabriek: Leopoldstraat 27
Gift: Dockx Woningbouw
Geplaatst: 2007 // 2020

Over machine en fabriek

Een (industriële) boormachine maakt gebruik van een ronddraaiende snijbeweging, die het materiaal wegdraait of snijdt waardoor er een gat ontstaat.

Etablissement L.A. Legrand werd opgericht in 1846 in Schaarbeek, en vestigde zich rond 1862 in Vilvoorde. Aanvankelijk was het een kleine fabriek, maar vanaf 1884 veranderde dat. Legrand introduceerde de mechanische productie van kant in België, wat een recept voor succes bleek te zijn. Tot na de tweede wereldoorlog bleef ?de kantfabriek?, zoals Legrand in de volksmond werd genoemd, een van de grootste werkgevers van de stad. Het personeel bestond voornamelijk uit vrouwen.

In 1939 werd de fabriek in drie gedeeld, elk met een eigen specialisatie. Er werden vooral (mechanische) kant, tule, witgoed, woningtextiel en geborduurde gordijnen gemaakt. In 2006 legde de laatste afdeling van Legrand de boeken neer. Een deel van de gebouwen is bewaard in de Leopoldstraat. Op de Stationlei staat ook nog een oude weverij die vandaag dienst doet als turnzaal van Het Atheneum. 

Het succes van Legrand inspireerde andere ondernemers, vaak oud-werknemers van de Kantfabriek: een tiental bedrijven zoals Van den Breeden en De Boeck maakten de textielnijverheid tot 1939 de belangrijkste werkgever in Vilvoorde. De boormachine Legrand werd op de Ferdinand Campionlei gezet als herinnering aan de vele kantfabrieken in Vilvoorde. Ze staat in het midden tussen kantfabriek Van den Breeden (de huidige Carrefour aan de spoorwegbrug) en kantfabriek Legrand in de Leopoldstraat.

De kleurrijke kostuums van Balthazar Boma van de televisiereeks FC De Kampioenen werden met gordijnen van de kantfabriek gemaakt.

Over de kunst

De machine werd in 2012 geschilderd door de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. De felle tinten zijn geïnspireerd door de verschillende kleuren die staal bij het opwarmen aanneemt. De machine was echter in slechte staat, en er werd besloten om ze te restaureren. In 2020 werkte 3D illustratrice Stella de Kort aan de boormachine. Ze maakte een link met het industriële verleden van de Kantfabriek door de machine te kleuren en te bewerken met verschillende elementen die naar kant verwijzen, zoals een lampenkap, een beha en een kanten onderzetter. Stella de Kort, woont en werkt in Amsterdam. Haar stijl wordt omschreven als 'maximalistische simpliciteit'. Ze beeldt graag situaties af die door mensen gecreëerd zijn. Meer informatie: www.stelladekort.nl.

Naar top