Kammachine Van Landegem-Hellemond

Locatie machine: Vilvoords Haardplein
Locatie fabriek: Breemputstraat 19-21
Gift: Van Landegem-Hellemond
Geplaatst: 2018

Over machine en fabriek

Deze machine werd nog door grootvader Van Landegem-Hellemond gebruikt om borstels te kammen. Ze dateert van voor 1945; na de Tweede Wereldoorlog werd er een elektrische motor op geplaatst. Vroeger bediende men de kammachine met twee personen. De eigenaar gebruikte de machine soms nog voor speciale klussen op maat, maar hij liet er niemand anders mee werken. De kammen draaien aan zeer hoge snelheid, wat van de machine een gevaarlijk object maakt.

De borstelfabriek Van Landegem, gevestigd in de Breemputstraat, werd in 1929 opgericht in Vilvoorde en bleef actief tot in 2016. Het was een erg welvarend bedrijf, waar tot dertig mensen werkten. De Europese regulering over het verbod op het gebruik van varkenshaar voor bepaalde borstels, maar ook de concurrentie van lageloonlanden en het gebrek aan opvolging, dwongen tot sluiting.

Vilvoorde was lange tijd het centrum voor verfborstels en penselen, met tientallen bedrijven actief in de sector. Vandaag blijft van deze eens zo bloeiende industrietak alleen Demol-Sphinx over.

Over de kunst

Julie Vangeel volgde illustratieve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. Sinds 2013 werkt ze als illustrator en graficus. In haar beelden combineert ze handgemaakte tekeningen met digitale technieken. Ze maakt speelse, expressieve illustraties vol verrassende details. Meer informatie: www.julievangeel.be.

Naar top