Mengketel “Tomaat” Wyns-Bristol

Locatie machine: Wautersplein (Jozef)
Locatie fabriek: Houtemsesteenweg 15-23
Gift: Wyns-Bristol
Geplaatst: 1992

Over machine en fabriek

De ?tomaat?, zoals de machine werd genoemd, is een vernisverfmachine van ongeveer 22 ton die dateert van het begin van de jaren dertig. De firma Wyns-Bristol gebruikte de tomaat hoofdzakelijk voor het oplossen van harsen in vluchtige oplosmiddelen, zoals nitro-cellulose, copal, phenol en maleinaat-harsen. Zo ontwikkelde Wyns-Bristol toen al moderne verf, lak en vernis. De firma was internationaal bekend voor siccatieven of droogsels, een toevoeging voor verf om de droogtijd te verkorten.

Wyns-Bristol werd opgericht in 1822 in Brussel, maar moest om ecologische redenen de hoofdstad verlaten. Ondanks negatief advies van het stadsbestuur vestigde het bedrijf zich in 1878 toch in Vilvoorde. De tomaat werd op het Jozef Wautersplein gezet, niet ver van de oorspronkelijke fabriek op de Houtemsesteenweg 15-23. De fabrieksgebouwen zijn bewaard; je kan ze makkelijk herkennen aan de grote schouw met jaartal 1878 – het jaar dat de fabriek zich vestigde in de stad.

De verfindustrie was heel belangrijk voor Vilvoorde. Naast Wyns-Bristol en een aantal kleinere bedrijfjes waren ook de fabriek van Georges Levis (nu Akzo Nobel) in de Leuvensesteenweg en De Keyn op de Schaarbeeklei belangrijke spelers.

Over de kunst

De machine werd in 2012 geschilderd door de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. De felle tinten zijn geïnspireerd door de verschillende kleuren die staal bij het opwarmen aanneemt.

Naar top