Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop

Bezienswaardigheden
Cultuur & Erfgoed

De Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk is een markant religieus gebouw in het hart van Vilvoorde. Deze kerk is niet alleen een plek van gebed en bezinning, maar ook een bouwwerk van grote historische en architectonische betekenis.

Al in 947 stond er in Vilvoorde een Romaanse dorpskerk. De huidige gotische kerk werd gebouwd vanaf de 14de eeuw door Adam Gherijs. De kerk heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, hoewel de huidige structuur voornamelijk uit de 16e en 17e eeuw stamt. Het is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek, een stijl die in deze regio veel voorkomt en gekenmerkt wordt door rijkelijke versieringen, grote ramen en hoge gewelven die een gevoel van licht en ruimte creƫren.

De kerk heeft een indrukwekkende toren die het stadsbeeld van Vilvoorde domineert. Binnen in de kerk vinden bezoekers een rijk interieur met prachtige glas-in-loodramen, houtsnijwerk, schilderijen en beelden die getuigen van het religieuze en artistieke erfgoed van de stad. De blikvanger is ongetwijfeld het barokke koorgestoelte uit 1663, oorspronkelijk geplaatst in de voormalige priorij van Groenendaal.

Waar steen en geloof elkaar ontmoeten, daar staat de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk, een eeuwenoud baken van hoop in het hart van Vilvoorde.

Stratenplan

Naar top