Park Drie Fonteinen

Wandelen, fietsen en varen
Sport en spel
Verrassend groen

Het 50 hectare grote Park Drie Fonteinen is zowel voor Vilvoordenaars als voor mensen uit de wijde omgeving altijd een ideale wandelplaats geweest.

Park Drie Fonteinen is ontstaan door de samenvoeging van drie voormalige kasteeldomeinen. Het grootste deel van het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl.  Daarnaast bevat het domein nog enkele historische gebouwen, zoals een oranjerie met Franse tuin.  Je vindt er ook vijvers, een dierenweide, een leuke speeltuin en sportaccommodatie.

Het park dankt zijn naam aan een fontein die werd opgericht na de aanleg van het kanaal Brussel-Rupelmonde in 1561 en schippers van drinkwater moest voorzien. Deze fontein omvatte een waterbekken dat gevoed werd met bronnen en een fontein met 4 waterstralen. Omdat de schippers bij het naderen van de fontein maar 3 van de 4 stralen konden zien, werd het domein door hen de "Drie Fonteinen" genoemd.

De oorsprong van het park zelf is veel later te situeren, meer bepaald op het einde van de 18de eeuw. Jan Walckiers van Galmaarden, een Brussels bankier, kocht hier toen een groot aantal eigendommen. Op één van zijn eigendommen bouwde hij een kasteel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd werd. Toen het park in 1956 door de stad Vilvoorde aangekocht werd, was het al een mooi aangelegd park, circa 50 hectaren groot, met een pracht van een Engelse landschapstuin.

Het uiterst noordelijk deel van het park werd voorbehouden voor sportaccommodatie. Vanop de Vuurkruisenlaan kan je de voetbalvelden, de tennisterreinen en de tartanpiste al zien. Aan de speeltuin, waarvan de ingang geflankeerd wordt door twee leeuwen die vroeger aan de hoofdingang van het domein stonden, staat een u-vormige hoeve met vooraan een jachtwachtershuis. Op de binnenkoer treft men een oude waterpomp aan en een schandpaal. De dienst die instaat voor parken en plantsoenen is hier gehuisvest.

Het ruiterijcomplex is een gebouw waar nu regelmatig culturele evenementen plaatsvinden.

Waar de natuurlijke pracht van fonteinen en groen samensmelt tot een oase van rust en inspiratie.

Stratenplan

Naar top