Tuchthuis

Het Tuchthuis, in de volksmond ‘de correctie’ genoemd, was de tweede moderne gevangenis van het land.
Bezienswaardigheden
Stad in vernieuwing
Cultuur & Erfgoed
Voor groepen

Het Tuchthuis in Vilvoorde, een historisch gebouw met een rijke geschiedenis. Het Tuchthuis werd gebouwd in de 18e eeuw en diende als een huis van correctie en detentie voor gevangenen die veroordeeld waren tot dwangarbeid of heropvoeding.

Het gebouw heeft een kenmerkende architectuur met cellen, binnenplaatsen en een centrale toren. Het Tuchthuis werd ontworpen volgens het panopticon-principe, waarbij bewakers vanuit een centraal punt alle gevangenen konden observeren zonder zelf gezien te worden.

In de loop der jaren had het Tuchthuis verschillende functies. Tegenwoordig dient het als een historische site waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van het Belgische gevangeniswezen en de evolutie van strafrecht. In het gerenoveerde deel van het Tuchthuis bevindt zich het William Tyndale museum.

Een bezoek aan het Tuchthuis in Vilvoorde is niet alleen educatief, maar ook een unieke ervaring waarbij bezoekers een stap terug in de tijd kunnen zetten en de geschiedenis van het gevangeniswezen van dichtbij beleven.

In de stenen muren van het Tuchthuis echoën de verhalen van vervlogen tijden, waar discipline en straf hand in hand gingen. Een plek doordrenkt van geschiedenis, waar elke steen een verhaal vertelt.

Stratenplan

Naar top