Park Drie Fonteinen en Japanse tuin – 4 km

Het domein Drie Fonteinen in Vilvoorde is een groene oase aan de rand van Vilvoorde. Het is een mooi en reliëfrijk gebied van vijftig hectare dat het hele jaar door de moeite is om te bezoeken. Drie Fonteinen is al meer dan vijftig jaar eigendom van de stad Vilvoorde en eigenlijk het resultaat van de samenvoeging van drie oude landgoederen.

Je kan er de trends in landschapsaanleg over de eeuwen heen volgen. Oorspronkelijk werd het park rond 1775 aangelegd door Jean-Joseph de Walckiers de Gammerages, in een informele Engelse stijl. Later kwam er ook een strakke ‘Franse tuin’ bij. De aanleg daarvan werd misschien gesuperviseerd door de bekende Franse ontwerper Elie Lainé. De tuin kreeg zopas een volledige opknapbeurt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat is trouwens bezig met een opfrisbeurt van het hele domein.

De naam Drie Fonteinen komt hoogstwaarschijnlijk van een gigantische fontein met vier spuitkoppen aan het vroegere Sas van Ransbeek op het kanaal Brussel-Willebroek. De schippers konden telkens maar drie spuitkoppen zien, vandaar.

De wandeling

Deze wandeling brengt je in een oase van rust en groen. Park Drie Fonteinen is één van de mooiste en oudste Engelse parken van België. Het reliëfrijke domein van 5 hectare groot is het hele jaar door de moeite om te bezoeken. Download de brochure voor een wandeling van 3.1 km door het park. We raden je echter ook aan om daarnaast nog richting de Japanse tuin te trekken. Die werd aangelegd in samenwerking met onze Japanse zusterstad Komatsu. Je vindt de Japanse tuin als je richting Medialaan wandelt.

deze wandeling met gids boeken

Downloads

Naar top