Van Basiliek tot Basiliek – 9 of 12,5 km

Verrassend groen

Van Basiliek tot Basiliek is een 9 km lange wandelroute door het groen, van Vilvoorde naar Grimbergen. Ze neemt je mee door stille natuurgebieden, katapulteert je terug in de geschiedenis en serveert cultuur en gastronomie op het start- en eindpunt. De wandeling is eenvoudig, maar bij regenweer trek je beter stevige schoenen aan, want dan is er kans op modder. 3-2-1 start: laat je vervoeren in de Groene Gordel rond Brussel.

Let op: deze wandeling is geen lus: houd er rekening mee dat je nog terug aan je startpunt moet raken.

Binnenkort komt er een vernieuwde versie van de route! De Basiliek tot Basiliek wordt omgetoverd tot een fiets-en wandelroute.

Vilvoorde, kanaalstad

Wandelaar, welkom in Vilvoorde. De Brabantse paardenstad heeft enkele culturele pareltjes in petto. Bezoek zeker de Onze-Lieve-Vrouwkerk, een gotisch hoogstandje met een rijkelijk versierd koor en 13de-eeuwse sacristie. Het Tuchthuis, vroeger een gevangeniscomplex, vandaag een nieuwe wijk in ontwikkeling. En uiteraard: de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Wist je trouwens dat Vilvoorde de eerste Vlaamse stad met stromend water was?

Hanssenspark: oudste van Vilvoorde

Het Hanssenspark naast het station van Vilvoorde dateert van 1898 en is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Boven de achtvormige vijver hangt een idyllische gietijzeren brug. Oorspronkelijk was het park omheind door art-nouveauijzerwerk. Dat originele hekwerk vind je nu alleen nog terug bij de ingang aan de Koepoortstraat. Majestueuze platanen, treurwilgen en zilveresdoorns maken het romantische plaatje compleet.

Cargillpark, uitgestrekte, groene vallei

De Zenne stroomde er ooit aan de oppervlakte. Daarna werd het een industriële site. Vandaag behoort de kanaalzone weer toe aan de natuurliefhebbers. In de 750 meter lange vallei kom je struiken met bessen tegen, notelaars en een fruitboomgaard. Voor de kinderen is er een speeltuin met zandbak.

Drie Fonteinen, een van de oudste landschappelijke tuinen van België

Een Franse Versaille-tuin, een Engels landschapspark en een Japanse tuin: dat moet het landgoed Drie Fonteinen zijn. Van het midden van het park kijk je uit op de pittoreske Lendrikkapel. Geniet van een hapje en een drankje in Brasserie De Drie Fonteinen en laat de kinderen ravotten in het speelbos en de speeltuin. En dan hop, naar de volgende bestemming!

Tangebeekbos, groene long aan Brusselse Ring

In het Tangebeekbos naast de Ring schuil je onder de els, eik, es en lork. Je hoort er kwakende padden en kikkers en piepende salamanders aan de vijver. En in het voorjaar kleurt de bodem prachtig wit en geel door bosanemonen, dotterbloemen, speenkruid en slanke sleutelbloemen.

Downloads

Naar top