Urban vibes

Voel de vibe van transformatie

De industriële revolutie bracht bedrijvigheid naar Vilvoorde: chemie, autoassemblage, metaalconstructie en bouw. Vandaag is de stad in volle transformatie.

De parking van de voormalige Renaultfabriek achter het station - de CAT-site - ondergaat een metamorfose. Hier komt het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels en heel wat andere industriële, residentiële en recreatieve ontwikkelingen. Met nieuwe perrons, overkappingen en doorgangen herleeft het station van Vilvoorde en krijgt ook de stationsomgeving een volledige opwaardering. Waar niet heel lang geleden de fabrieken het landschap aan de waterkant domineerden, is nu een heel nieuwe woon- en verblijfszone, het project 4 Fonteinen.

In 2018 kocht de stad de Asiat-site, een voormalig militair terrein tussen de Zenne en de Mechelsesteenweg. Deze plek kreeg vorm als een alternatieve, bruisende ontmoetingsplaats. Creatieve ondernemers en organisaties ontwikkelen hier een brede waaier aan activiteiten, zo is het onder meer de thuisbasis van het Horst Arts and Music festival en de Horst Exhibition.

En dan heb je de Focquet-site, een tijdelijk sportcomplex met indoor voetbalvelden voor blinden en slechtzienden, en padelvelden: yc5.be.

De industrie is er niet meer, het industriële erfgoed en de unieke vibe nog wel. Gelukkig maar.

Ontdek meer urban vibes

Naar top